Beschermen van je digitale identiteit

In de digitale wereld spelen online accounts een cruciale rol in het dagelijks leven. Of het nu gaat om e-mails, social media, internetbankieren of online shoppen. We vertrouwen steeds meer…

laptop met slot voor account beveiliging blog

In de digitale wereld spelen online accounts een cruciale rol in het dagelijks leven. Of het nu gaat om e-mails, social media, internetbankieren of online shoppen. We vertrouwen steeds meer op onze accounts om toegang te krijgen tot belangrijke informatie en om onze persoonlijke gegevens te beheren. Daarom is het van essentieel belang om onze accounts effectief te beveiligen en onze digitale identiteit(en) te beschermen tegen mogelijke inbreuken. In deze blog zullen we enkele belangrijke tips geven en best practices noemen om jouw accountbeveiliging te verbeteren.

Gebruik sterke, unieke wachtwoorden

Het beschermen van jouw accounts begint bij de basis. Een van de meest elementaire, maar vaak genegeerde, aspecten van account beveiliging is het gebruik maken van een sterk wachtwoord. Kies per account altijd een uniek wachtwoord dat bestaat uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd ook veel voorkomende wachtwoorden of persoonlijke informatie die gemakkelijk te raden zijn. Daarnaast is het ook zeer belangrijk om voor elk online account een ander wachtwoord te gebruiken om te voorkomen dat een inbreuk op één account ook alle andere accounts compromitteert.

Twee-factor-authenticatie (2FA) inschakelen

Multi-factor authenticatie, ook wel tweestapsverificatie genoemd voegt een extra beveiligingslaag toe aan je account door naast het wachtwoord een tweede verificatiemethode te vereisen. Dit kan een sms-code, een authenticatie-app zoals Google Authenticator of een biometrische verificatie zoals vingerafdruk of gezichtsherkenning zijn. Door 2FA in te schakelen, wordt het veel moeilijker voor aanvallers om toegang tot je account te krijgen, zelfs als ze je wachtwoord kennen.

Blijf op je hoede voor Phising pogingen

Phishing is een van de meest voorkomende methodes om een account binnen te komen. Wees daarom altijd alert bij het zien van verdachte e-mails, whatsApp-berichten of smsjes. Zeker wanneer deze een specifieke link bevatten. Controleer daarom de afzender zorgvuldig, controleer op spelfouten en of verdachte URL’s en klik niet blindelings op een verdacht bericht maar verwijder deze direct.

Gebruik beveiligde netwerken

Openbare Wi-Fi-netwerken zijn vaak onveilig en kunnen gemakkelijk worden afgeluisterd door kwaadwillende personen. Vermijd het gebruik van openbare Wi-Fi voor het inloggen op je accounts of het versturen van gevoelige informatie. Als je toegang tot openbare netwerken nodig hebt, maak dan gebruik van een VPN (Virtual Private Network) om je internetverbinding te versleutelen en je gegevens te beschermen tegen potentiële aanvallen.